Κων. Μελενίκου 3, Θεσσαλονίκη 54 635

Καλλυντικά – σαπούνια – απορρυπαντικά

35,00€

Αναφέρονται οι τάξεις των τασενεργών ενώσεων. Oι τασενεργές ενώσεις αποτελούν τα βασικά συστατικά των περισσοτέρων καλλυντικών και απορρυπαντικών. Οι σάπωνες είναι οι ίδιοι τασενεργές ενώσεις. Περιγράφονται οι βιομηχανικές παρασκευές των κυριότερων τασενεργών και μη-τασενεργών πρώτων υλών της κοσμητολογίας. Aπό ανανεώσιμες πηγές (μη-συμβατικές) και από το πετρέλαιο (συμβατικές, πετροχημεία). Τονίζονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όλων…

  • ISBN

    9789606859274

  • Σχήμα

    17x24

  • Σελίδες

    336

  • Εξώφυλλο

    Μαλακό

Αναφέρονται οι τάξεις των τασενεργών ενώσεων. Oι τασενεργές ενώσεις
αποτελούν τα βασικά συστατικά των περισσοτέρων καλλυντικών και απορρυπαντικών. Οι σάπωνες είναι οι ίδιοι τασενεργές ενώσεις.
Περιγράφονται οι βιομηχανικές παρασκευές των κυριότερων τασενεργών και μη-τασενεργών πρώτων υλών της κοσμητολογίας. Aπό ανανεώσιμες πηγές (μη-συμβατικές) και από το πετρέλαιο (συμβατικές, πετροχημεία). Τονίζονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όλων των μεθόδων. Εξηγείται η ιδιάζουσα δομή των τασενεργών ενώσεων. Εξαιτίας αυτής της δομής, οι τασενεργές ενώσεις ελαττώνουν την επιφανειακή – διεπιφανειακή τάση των διαλυμάτων στα οποία βρίσκονται. Ακόμη, σχηματίζουν μικήλλια, αφρίζουν, διαβρέχουν επιφάνειες, δημιουργούν γαλακτώματα, απορρυπαίνουν. Αναλύεται ο μηχανισμός της απορρύπανσης. Αυτός αφορά τα σαπούνια, τα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα, τα απορρυπαντικά, τόσο τα συμβατικά (πετροχημικά) όσο και τα μη-συμβατικά (από ανανεώσιμες πηγές).

Εξετάζεται ο μηχανισμός της βιοαποικοδόμησης. Εξηγείται γιατί οι διακλαδισμένες αλυσίδες των συμβατικών τασενεργών και άλλων οργανικών μορίων δεν βιοαποικοδομούνται και δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον. Ενώ αντίθετα, οι ευθείες αλυσίδες των μη-συμβατικών ενώσεων βιοαποικοδομούνται πλήρως και είναι απολύτως φιλικές για το περιβάλλον. Επίσης αναφέρονται οι
τεχνικές μέτρησης της βιοδιάσπασης.

Περιγράφεται σε γενικές γραμμές το ανθρώπινο δέρμα ώστε να γίνει κατανοητή η δράση των καλλυντικών. Επίσης εξετάζονται όλες οι μορφές των καλλυντικών, τα συστατικά που περιέχουν και ο λόγος της χρήσης τους. Τέλος παρατίθεται η νομοθεσία της ΕΕ.

Αναφέρονται αναλυτικά 60 δρόγες (βότανα), που χρησιμοποιούνται εδώ και 2500 χρόνια ως θεραπευτικά και καλλυντικά. Eξετάζονται και άλλες δρόγες (έλαια, κηροί κ.ά.) και οι τρόποι με τους οποίους χρησιμοποιούνται στην παρασκευή καλλυντικών. Γίνεται σύγκριση των συμβατικών καλλυντικών και των καλλυντικών από δρόγες.

Γίνεται αναφορά των ενόργανων τεχνικών και αναλύσεων. Περιγράφονται οι εργαστηριακές μέθοδοι για την πλήρη ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των καλλυντικών, σαπώνων, απορρυπαντικών. Δηλαδή των τασενεργών ενώσεων αλλά και των άλλων βασικών συστατικών και πρόσθετων, που περιέχονται σε καλλυντικά, σαπούνια, απορρυπαντικά.

Τέλος δίνονται ενδεικτικά κάποιες συνταγές για καλλυντικά, σαπούνια, απορρυπαντικά συμβατικά και μη-συμβατικά.

Εκδόσεις Βιβλίων

Από το 1934 κοντά στο φοιτητικό κοινό και τους καθηγητές, με καλαίσθητες και ποιοτικές εκδόσεις πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Διανομή Βιβλίων

Το κατάστημα μας λειτουργεί ως Σημείο Διανομής συγγραμμάτων μέσω του Συστήματος Εύδοξος.

Βιβλιοπωλείο

Βιβλία που καλύπτουν διάφορα επιστημονικά πεδία, με εξειδίκευση στις Γεωτεχνικές και Θετικές Επιστήμες.